Voor eerdere berichten, ontstaan en geschiedenis van Real-X, zie het tekstarchief.
 

Laatste nieuws

Voor het allerlaatste nieuws, volg ons op Facebook: www.facebook.com/realx.skatepark

over real-x

laatste nieuws

schrijf je in !

contact

__________________________________________

REAL-X gaat definitief dicht per 1 juli 2020

Beste vrienden van Real-X,

Real-X bestaat nu zo’n 15 jaar, het is in die jaren uitgegroeid tot een hele fijne plek en tweede thuis voor veel jongeren om te sporten, creatief bezig te zijn en elkaar te ontmoeten. Het is een unieke hotspot geworden op een mooie locatie met een leuk team van vrijwilligers en stagiaires.

Nieuwe plannen
Maar, zoals jullie weten, verkeert Real-X al langere tijd in financieel zwaar weer. De vele gedwongen verhuizingen hebben daarin niet geholpen. De afgelopen jaren, met name na de verhuizing naar het Zwitsal terrein, kregen we te maken met oplopende huurkosten en forse, jaarlijks aflopende subsidiebedragen. Met velen is de laatste jaren gewerkt aan nieuwe plannen en activiteiten. De bezoekersaantallen stegen, maar het bleek allemaal niet voldoende om het subsidieverlies met een groei van inkomsten uit andere activiteiten, bezoek, lessen, bar en winkel te compenseren. De huidige omstandigheden, met een gedwongen sluiting vanwege het Corona virus levert nu een nog veel groter financieel probleem op. Naast de subsidie hebben we nauwelijks nog inkomsten maar de kosten zoals huur lopen gewoon door. Ook met de regelingen van de overheid kan dit niet voldoende worden gecompenseerd.

Real-X moet definitief sluiten
In de afgelopen maanden is door een groep betrokken jongeren, die zelf zijn opgegroeid in Real-X en nu studeert of werkt, nog hard gewerkt aan een nieuw opbouwplan. In dat plan wilden zij zich als vrijwilliger extra gaan inzetten om Real-X te redden. Geweldig! Dat plan had goed kunnen werken als de financiële situatie stevig en stabiel zou zijn. Dat is mede dankzij de verplichte Corona-sluiting niet zo. Daarom zien we ons genoodzaakt Real-X definitief te sluiten per 1 juli 2020.

Terugdraaien subsidiekorting niet gelukt
We beseffen ons dat wij allemaal en dus ook heel veel jongeren een moeilijke tijd tegemoet gaan. Het viel ons dan ook heel erg zwaar om deze beslissing te moeten nemen. We hadden gehoopt dat de gemeente zich net iets meer zou realiseren dat Real-X een unieke en onmisbare plek is voor veel (ook kwetsbare) jongeren en dat zij de korting op de subsidie, die ons in 2015 is opgelegd, zou terugdraaien. De gemeenteraad heeft echter anders besloten. Ook jullie meer dan 2500 handtekeningen voor het behoud van Real-X hebben niet geholpen.

Eindfeest? Open in mei en/of juni?
Hopelijk kunnen we in mei en/of juni nog even open zodat we onze voorraad kunnen verkopen en om af te sluiten met een mooi eindfeest. Dat is nog even onzeker en afhankelijk van de Corona-maatregelen. Het plan is in elk geval om de deuren te sluiten per 1 juli, dan af te bouwen en per 1 september de sleutel weer te overhandigen aan de gemeente. We hopen met het afbouwen op jullie hulp.

Je kan reageren
We begrijpen dat dit voor jullie ook geen leuk bericht is en dat je behoefte hebt om hier iets over te zeggen, iets over te vragen of op te reageren. Dat kan natuurlijk. Je kan ons mailen in een reply-mail en je kan posten met hashtag: #realxmoetsluiten. Stuur David een sms als je nog iets nodig hebt uit de winkel.

Maar stuur ook je reactie in een brief naar de gemeente via de griffie:
Richt deze dan aan: B&W en gemeenteraad, e-mail: otgriffie@apeldoorn.nl. Stuur ons een cc-tje.

Heel erg bedankt!
We willen jullie in elk geval hartelijk bedanken voor 15 prachtige jaren en geweldige herinneringen!
We hadden jullie voor geen goud willen missen en wie weet wat de toekomst nog gaat brengen…

Hopelijk nog tot binnenkort enne... blijf gezond!

Het bestuur van stichting Real-X en Jolien, David en Robin

__________________________________________

P E R S B E R I C H T
—————————————————————————

REAL-X definitief dicht per 1 juli

Skatepark en jongerencentrum Real-X verkeert al langere tijd in financieel zwaar weer. De stichting die nu 15 jaar bestaat, moest in het verleden vaker verhuizen en kreeg na haar laatste verhuizing naar het Zwitsalterrein te maken met jaarlijks extra bezuinigingen op haar subsidie. De gemeenteraad was niet voornemens om deze bezuiniging terug te draaien. De oplopende huurkosten en forse aflopende subsidiebedragen konden in de afgelopen jaren niet worden gecompenseerd met nieuwe plannen en inkomsten uit extra activiteiten. De gedwongen sluiting per 13 maart vanwege het Corona virus levert nu een nog groter financieel probleem op. De kosten voor huur en exploitatie lopen door voor Real-X maar inkomsten, naast de resterende subsidie, zijn er niet. Ook de regelingen van de overheid kunnen dit niet voldoende compenseren. Het bestuur van de stichting heeft daarom moeten beslissen de deuren van het, onder jongeren populaire, skatepark te sluiten. Het plan is om de deuren voor bezoekers te sluiten per 1 juli en de sleutel weer aan de gemeente te overhandigen op 1 september. De stichting hoopt nog op openstelling in de maand juni voor de extra inkomsten en een eindfeest.

Het verdriet is groot bij velen, jongeren, ouders, vrijwilligers en stagiaires. Maar ook een grote groep kwetsbare jongeren die in Real-X een veilige thuishaven vonden zijn gedupeerd en weten niet waar ze vanaf nu terecht kunnen om te sporten, te gamen, muziek te maken of hun vrienden te ontmoeten. Jolien Westerbroek en David Hornbeck, die al die jaren de drijvende kracht zijn geweest achter Real-X kunnen de sluiting nog maar moeilijk een plek geven.

Jolien: “Er zijn veel zorgen en vragen. Er is verdriet en onbegrip. Niet alleen bij ons maar ook bij veel jongeren. Zij hebben net als wij hun stinkende best gedaan om Real-X overeind te houden. Jongeren en ook ouders zijn vaak bezorgd en boos. Zij vragen zich af waarom alle voorzieningen voor jongeren worden gekort. Waarom wil de gemeente niet ook dat laatste stukje helpen? Waar moet ik nu heen om te skateboarden als het regent? Wat gaat er met de Pokémon groep gebeuren? Waar moeten mijn kinderen nu de sociale regels leren? Wij vinden het zo sneu voor al die kids die Real-X nog steeds nodig hebben, die het thuis of op school niet fijn hebben en zich in Real-X wel goed voelen en ontwikkelen. Maar ondertussen zijn we ook erg trots en dankbaar voor al die jaren dat we de jongeren hebben kunnen helpen en begeleiden met skateboarden, school of hun problemen. Toen we net begonnen zeiden we tegen elkaar: ‘al kunnen we er maar eentje op de goede weg helpen, dan is onze missie al geslaagd'. Intussen zijn dat er best veel geworden, dus onze missie is geslaagd! Nu rest ons de moeilijke taak van het afbouwen.”

David: “De laatste jaren waren wat betreft de bedrijfsvoering erg zwaar, we konden niet voor- of achteruit. De jongeren hebben dit jaar nog een prachtig opbouwplan gemaakt waarbij ze zelf veel extra vrijwilligerswerk wilden gaan doen. Ik had zo verwacht dat dat zou lukken, maar toen kwam de gedwongen sluiting van het Corona virus er overheen. Dat was de druppel. Het park was onze droom, die valt nu in duigen. Ik hoop dat we misschien in het klein verder kunnen, maar dat is koffiedik kijken.

—————————————————————————

________________________________________

Skaters van Real-X in Apeldoorn houden dapper vol, maar: ‘vertrouwen in politiek is geschaad’

De toekomst van Real-X is onzeker. Toch was de wedstrijd van zaterdag in het indoor skatepark op de Zwitsal niet de laatste. "We blijven plannen maken."

Elisabeth van Horen-Lemm 16-12-18, 20:35

Nee, de stekker gaat er voorlopig niet uit. Zolang er nog geen beslissing is gevallen, gaan we door, zegt Jolien Westerbroek, oprichtster van het Apeldoornse skatepark Real-X.

Wethouder Cziesso gaf in november aan in gesprek te willen gaan met de nieuwe bestuurders die door Real-X zijn voorgedragen. Dat gesprek heeft nog niet plaatsgevonden. Westerbroek: "We gaan de kerst onzeker tegemoet. We krijgen dagelijks mensen aan de bar die willen weten wat er gaat gebeuren. Maar wij kunnen geen duidelijkheid geven. De wedstrijd van vandaag is zeker niet de laatste. We blijven activiteiten plannen. Blijf komen, zeg ik tegen iedereen. Ook na 1 januari zijn we gewoon open."

Olympisch

In de hal van het indoor skatepark op het Zwitsalterrein wordt druk geoefend voor de ‘Bowlbuster’ skateboardwedstrijd die in de skatebowl wordt gehouden. Er doen 25 skaters mee in twee leeftijdscategorieën, onder 16 en boven 16 jaar. "Een aantal komt van verder weg, uit Amsterdam en Den Haag en van over de grens in Duitsland", vertelt Apeldoorner Reinder Jochems."Het is leuk elkaar uit te dagen en te laten zien welke nieuwe kunstjes we hebben geleerd."
Hij begrijpt niet waarom de subsidie voor Real-X is verlaagd. "Er zijn parken die juist meer geld krijgen. De populariteit van skateboarding neemt toe. In 2020 is het voor het eerst een Olympische sport. Dat zorgt voor nog meer exposure."
Timo Hoogland, vandaag toeschouwer, komt al zo’n dertien jaar bij Real-X over de vloer. "Ik blijf positief, maar het vertrouwen is geschaad door de politiek. Dit is zo’n prachtige plek. Het pand is precies zoals we het willen hebben. Apeldoorn wil toch een gezinsstad zijn? Er komen hier zoveel kinderen. En er worden ook andere activiteiten georganiseerd, zoals Pokémon-toernooien."

Fanatiek

Jaime (7) en Romeo Schut (10) hebben zich ingeschreven voor de wedstrijd. Het zijn fanatieke skaters. Real-X is een tweede huis voor de kinderen, zegt moeder Ellis. "Ik durf ze hier ook achter te laten. Er is altijd toezicht en het is fijn dat het binnen is.’’
Als het skatepark omvalt, dan krijgen de kinderen ook geen les meer, denkt ze. "Waar moeten we dan heen? Dan houdt het op. Dat zou erg jammer zijn voor de kinderen. Hun doel is de Olympische Spelen.’’

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op 4 oktober j.l. heeft een groot aantal mensen geprotesteerd en ingesproken in de gemeenteraad voor het behoud van Real-X. Heel hartelijk dank voor jullie support! De raad besliste hier desondanks op 8 november niet positief over. De korting op de subsidie gaat gewoon door. Het wordt nu heel moeilijk voor Real-X om te blijven bestaan. Toch is er een sprankje hoop. De wethouder wil nog praten met onze twee nieuwe bestuursleden, die vol goede moed en plannen zijn. Nieuwe plannen zijn dus in de maak. Voor nu... blijf komen naar Real-X! Daar help je ons enorm mee. Of stuur een email naar de gemeenteraad dat je ook wilt dat Real-X blijft bestaan en vergeet niet je naam en adres te vermelden in de mail. Maar zet ook nog je handtekening via de knop schrijf je in.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Diego doet mee aan het NK skateboarden voor junioren in Real-X

Zaterdag 17 november 2018, Jeugdjournaal

Een spannende dag voor tientallen kinderen in Apeldoorn. Ze staan vandaag op het Nederlands kampioenschap Skateboarden in skatepark Real-X in apeldoorn. En deze keer is het extra spannend, want de deelnemers kunnen ook punten verdienen voor de Olympische Spelen.

Voor het eerst

Over twee jaar is skateboarden voor het eerst een Olympische sport. Diego van 11 doet mee aan het NK en droomt stiekem al van zo'n Olympische medaille. Maar zover is het nog niet, want hij is nu nog te jong om kans te maken. Toch doet hij hard zijn best.

Finale

En met succes, want Diego heeft het tot de finale geschopt. Hij is uiteindelijk zesde geworden.

https://jeugdjournaal.nl/artikel/2259701-diego-doet-mee-aan-het-nk-skateboarden-voor-junioren.html?ext=html

 

Skaters Real-X hopen op volgende reddingsboei

Skatecentrum Real-X aan de Vlijtseweg vreest voor het einde. Een afgesproken korting op de gemeentelijke subsidie is niet op te vangen, stellen de eigenaren. Er zou zelfs geld bij moeten. De gemeente Apeldoorn ziet het niet zitten om - opnieuw - bij te passen.

Stentor - 03-10-18

Wat is Real-X?

Op de eerste plaats een plek om te skaten. Maar er is ook ruimte voor jongeren die muziek komen maken, een spel doen of gewoon even 'chillen'. Het centrum is opgezet door David Hornbeck en zijn partner Jolien Westerbroek, die er hun beroep van hebben gemaakt. Zij worden geholpen door vrijwilligers. Volgens eigen cijfers stapte in 2017 er zo'n 12.600 keer iemand naar binnen.

Waarom krijgt het centrum subsidie?

Omdat het de enige overdekte skatebaan in Apeldoorn is. Bovendien is het een plek die jongeren meer biedt dan vermaak, oordeelde de politiek tot nu toe. Het centrum zou voor sommige jongeren een thuis zijn; een plek waar ze zichzelf kunnen zijn, zich kunnen ontwikkelen en problemen bespreken. Daarmee is het een unieke vorm van jeugdwerk, die zelfs grotere problemen voorkomt, was steeds de afweging.

Stopt de subsidie nu?

Nee. De gemeente Apeldoorn verlaagt die in stappen. Dit jaar krijgt Real-X 127.000 euro subsidie, waarvan 58.000 euro voor de huur van 78.000 euro. Volgend jaar krijgt Real-X weer 5.000 euro minder.
Burgemeester en wethouders zien de voorziening vooral als een skatecentrum; niet meer en niet minder. Voor jongerenwerk zijn er andere organisaties, die daarin gespecialiseerd zijn. Het kan zijn dat Real-X goed werk doet, maar dat geldt voor meer inwoners en clubs in Apeldoorn - die veel minder of zelfs geen subsidie krijgen, is de redenatie van de VVD.

Kan Real-X de korting niet opvangen?

In elk geval nu niet, stelt het centrum. Er zijn wel inkomsten via bijvoorbeeld entree, betaalde lessen en verkoop van skate-artikelen. Real-X zelf zegt dat het niet op korte termijn lukt om meer te verdienen en hoopt op extra hulp. Burgemeester en wethouders denken dat de bezuiniging opschorten niets verandert. Zij zien de financiële situatie van Real-X niet verbeteren. 'De voorwaarden ontbreken om tot een stabiele organisatie uit te groeien', is het oordeel.

Is het daarmee een gelopen race?

De gemeenteraad heeft het laatste woord en daar gaat Real-X zich nu op richten. Dat heeft eerder gewerkt: de organisatie is sinds de oprichting vaker uit de brand geholpen. Enkele partijen voelden daartoe een morele verplichting, omdat Real-X mede door toedoen van de gemeente herhaaldelijk moest verhuizen. Bovendien vinden sommige raadsleden wél dat Real-X werk doet dat andere organisaties niet bieden. De vraag is echter of er opnieuw een politieke meerderheid coulant is.


 

'Minder subsidie Real-X Apeldoorn? Dan is het over en uit!'

Als de gemeente de aangekondigde korting op subsidie doorzet, moet in januari de stekker eruit bij skatepark Real-X. Dat stelde initiatiefneemster Jolien Westerbroek gisteravond tijdens een vlammend betoog voor de gemeenteraad om het tij nog te keren. Met meer dan duizend handtekeningen onder een petitie zette ze dat kracht bij.

Stentor - 05-10-18

Voor de hoorzitting over de gemeentebegroting werd het Marktplein gevuld door skaters. Het waren er zoveel dat de gemeente op het laatste moment besloot de hoorzitting naar de - grote - raadzaal te verplaatsen. De binnenkomst van de vele tientallen skaters zorgde voor zoveel geroezemoes dat de vergadering even stil moest worden gelegd.

Real-X kreeg al vaker subsidieverlaging voor de kiezen en verzette zich daar telkens tegen. Deze keer wordt het subsidiebedrag van 127.000 euro (de gemeente krijgt er 78.000 euro aan huur voor terug) niet alleen met vijfentwintigduizend euro gekort, maar blijkt de gemeente ook weinig vertrouwen meer te hebben in de toekomst. Real-X slaagt er niet in uit te groeien tot een stabiele financiële situatie, constateert de gemeente. 

Rek is eruit

Dat heeft echter alles te maken met de condities waaronder de gemeente Real-X heeft laten werken, benadrukt Westerbroek. 'We moesten vijf keer verhuizen en hebben voor 85.000 euro opgeknapt aan het pand van de gemeente. Onze subsidie is bovendien van meet af aan laag gehouden. Wethouder Blokhuis zei in 2015 dat als we er niet mee uit kwamen, we weer mochten aankloppen. Maar vervolgens ging de subsidie weer omlaag. De rek is er uit. Hierdoor is het in januari voorbij.'

Maakt vijfduizend euro minder op een begroting van meer dan twee ton zoveel verschil? Dat bedrag wordt vijf jaar lang jaarlijks gekort, dus uiteindelijk wordt de bezuiniging zo'n 25.000 euro.  'We kregen al te weinig, Het werd elk jaar al minder. Als er nu jaarlijks weer vijfduizend af gaat is het over,' zegt Westerbroek. 'En weet je wat zo steekt: ze lijken nog steeds niet te begrijpen wat wij voor Apeldoorn betekenen.'

Verslaafd

Een van de skaters vertelde de gemeenteraad geëmotioneerd dat hij verslaafd is aan alcohol en drugs maar dankzij Real-X nu al twee jaar nuchter is. Ook andere insprekers hamerden op het grote belang voor de jeugd, onder wie ex-wijkagent Rob van Schaik, in een voorgelezen verklaring. 

'De gemeente noemt ons een 'vrijetijdspark',' sprak Westerbroek de raadsleden verwijtend toe, maar we doen heel veel voor het 'sociaal domein'. Wij helpen jongeren! We verbinden jongeren met een beperking met jongeren zonder beperking. Wij zijn de 'inclusieve samenleving' die de gemeente wil. U zoekt een paard maar u zit erop!'


 

Apeldoorn wil niet meer bijpassen voor skaters

Skatecentrum Real-X in Apeldoorn moet gaan bezuinigen. Die korting was al aangekondigd, maar het centrum hoopte dat te voorkomen en zelfs wat extra financiële steun te krijgen. 

27-09-18

Dat zal niet gebeuren wat burgemeester en wethouders betreft. Real-X gaat de komende tijd proberen de lokale politiek te overtuigen met protestbrieven van bezoekers en andere sympathisanten.

Doodbloeden

De leiding van het centrum vreest dat de korting op de subsidie tot het einde leidt. 'Ze laten ons gewoon doodbloeden terwijl er beloofd was dat ze er alles aan zouden doen om ons niet te laten omvallen', staat beschreven in een noodoproep.

Wankel

Real-X stelt meer te zijn dan een skatecentrum, en feitelijk ook sociaal jongerenwerk uit te voeren. B en w schrijven in een motivatie op hun besluit dat Real-X 'voor een aantal inwoners belangrijk is of is geweest', maar dat een dergelijke zorg- of welzijnsfunctie geen taak is waar de gemeente om heeft gevraagd. Bovendien is de financiële positie van Real-X onverminderd wankel, stelt de gemeente. En er is onvoldoende zicht op verbetering.

Real-X heeft een geschiedenis van meerdere (gedwongen) verhuizingen en financiële perikelen, waar de politiek zich herhaaldelijk over heeft gebogen.Real-X kan eindelijk afrekenen met herrie

Een bezoek aan skate- en jongerencentrum Real-X moet vanaf het komend najaar een stuk prettiger zijn. Er is genoeg geld binnengehaald om de akoestiek te verbeteren en dus af te rekenen met bovengemiddelde herrie.

25-05-18

In de hal op het Zwitsalterrein moet je als bezoeker nu flink wat lawaai verdragen. Te wijten aan een belabberde akoestiek. "De galm duurt elf seconden'', vertelt Jolien Westerbroek namens het centrum. 

Aanslag

Daardoor zorgt het skaten zelf al voor een flinke bak herrie. En dan wordt er soms ook nog eens live muziek gemaakt in de hal, omdat Real-X ook graag ruimte biedt aan jongeren die op die manier bezig willen zijn. Muziek maken in een grote hal ligt misschien niet zo voor de hand, maar veel skaters waarderen het, vertelt Westerbroek. "We vinden het bij feestjes en wedstrijden leuk om een bandje te laten spelen.'' Zo zijn er rock & board-sessies: skaten en livemuziek tegelijk. Leuk, maar ook een aanslag op het gehoor. En dat geldt dus voor sommigen bij skaten alleen al.

Crowdfunding

Een poging om akoestische panelen te krijgen uit de Americahal die plat gaat, bleef zonder resultaat. Daarom haakte Real-X onlangs aan bij een nieuw project voor crowdfunding in Apeldoorn. En dat heeft gewerkt: dankzij bijdragen van onder meer de gemeente, VSB-fonds, Ronde Tafel 25 en individuele sponsors is de benodigde 4000 euro nu binnen. "Dat doet een mens goed.'' 

Het geluiddempend materiaal kan nu aangeschaft worden. Het zal met zelfwerkzaamheid worden geplaatst. "In oktober hebben we hier het NK junioren, het is belangrijk als het dan klaar kan zijn. Het gaat in elk geval een stuk aangenamer worden. Die galm kunnen we niet helemaal voorkomen, maar die gaat terug naar 3 tot 5 seconden. Dan kan je elkaar in elk geval beter verstaan.''

________________________________________________________________________________________

Skateboarden definitief Olympisch in 2020 !!!


Op wo 3 augustus 2016 is er tijdens de 129e Olympic Session in Rio met unanieme stemmen gekozen skateboarden toe te voegen aan de Olympische Spelen in Tokio. Naast skateboarden zijn ook surfen, boulderen, karate en honkbal toegevoegd. Medailles zullen te winnen zijn op de onderdelen Street en Park. Aan beide onderdelen zullen 20 heren en 20 dames meedoen.
Meer informatie op www.skateboardfederatie.nl.

________________________________________________________________________________________

Apeldoornse Pokémon liga scoort hoog op het NK

Er is een topprestatie geleverd door de kaartspelers van de Apeldoornse Pokémon Liga op het Nederlands kampioenschap Pokémon tcg 2016 in Leiden. Zes Apeldoornse spelers plaatsten zich in drie categorieën in de finale; junioren, senioren en masters. Bij de junioren plaatsten zich maar liefst vier kinderen in de top acht: Lise en Emma Marsan, Daan Donderwinkel en Tobias Klein Lenderink. Lise en Daan eindigden als derde en vierde. Bij de senioren eindigde Christian Marsan als derde. In de categorie masters, met 138 deelnemers, eindigde Apeldoorns Pokémon Gym Leader David Hornbeck als achtste.
Eerste bij de masters werd Gawein Wagner, een geducht speler van het eerste uur. Junioren en senioren in de top acht, en masters die in de top vier eindigen, ontvangen een uitnodiging voor het Wereldkampioenschap in San Francisco in augustus.

Dat zo'n grote groep jonge Apeldoornse spelers meedeed aan het NK 2016 was mede te danken aan de begeleiding vanuit de Pokémon liga in Real-X skatepark aan de Vlijtseweg 148. Daar wordt elke donderdagmiddag tussen 15.00 en 18.00 uur het voor iedereen toegankelijke kaart- en denkspel gespeeld. Deelname aan de liga is gratis. Meer informatie op: www.real-x.org.

De Apeldoorns liga bedankt de organisatie van het NK, welke in handen lag van top 'judges' Elsa en Hapé Wagner. Zij zorgden voor een goed geolied evenement met prachtige prijzen. Tevens feliciteert zij alle winnaars met hun geweldige prestatie en bedankt de Pokémon spelers en enthousiaste ouders voor alle leuke spelmomenten samen!

_________________________________________________________________________________________

Allereerste NK Skateboarden voor Dames 2016 in Real-X


NK dames

25-04-2016 - Reportage NK-skateboarden voor vrouwen in de Volkskrant

Verrukking om trucs giert door hal

Vijftien vrouwen doen mee aan het eerste NK skateboarden in Real-X skatepark, Apeldoorn.
De sport is in 2020 mogelijk een olympische sport. 'Zo vet om te zien.'

VAN ONZE VERSLAGGEVER FRANK HETTINGA - APELDOORN- 25-04-2016

'Oh, lekker! Een kickflip rock to fakie. En weer een ollie.' Voortdurend schalt de
verrukking om skateboardtrucs door de hal, onder begeleiding van de punken
rockmuziek van de Ramones, Iggy Pop en Motörhead.
In Apeldoorn vindt zaterdag voor het eerst het NK-skateboarden voor
vrouwen plaats, in het Real X Skatepark. De sport staat op de nominatie voor
de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. De beslissing valt in augustus in Rio
de Janeiro. Maar de Skateboard Federatie Nederland (SFN) acht de kans op
toetreding groot en wil de sport professionaliseren.
Het is een bewuste keuze om het NK voor vrouwen te scheiden van het
mannentoernooi, dat nog volgt in september. Vorig jaar deden daar negentig
skaters aan mee. In Apeldoorn doen zaterdag slechts vijftien vrouwen mee.
Met skateboarders als Douwe Macaré (huidig nationaal kampioen),
Nassim Guammaz en Woody Hoogendijk doet Nederland bij de mannen
internationaal goed mee met toplanden als Amerika en Brazilië.
Wat dat betreft staan de vrouwen in de schaduw, maar ze hebben in de 25-
jarige Candy Jacobs een grote pionier. Zij is nummer 4 van de wereldranglijst
en wint zaterdag het onderdeel 'Street'. Iris Besseling schrijft de discipline
'bowl' op haar naam.
'Street' is de meest beoefende discipline in het skaten; een straatparkoers
met diverse hindernissen, zoals stoepranden en trapleuningen. 'Bowl'
spreekt meer tot de verbeelding: het is als skaten in een komvormig
zwembad.

Moeilijkheidsgraad
Een vierkoppige jury oordeelt bij beide wedstrijdonderdelen puur op basis
van 'tricks', waarbij wordt gekeken naar de moeilijkheidsgraad, de techniek,
de combinaties en de kwaliteit van de uitvoering.
Winnares Jacobs is 'super trots' op de organisatie van het eerste NK. 'Er
kwamen niet super veel meisjes op af, maar het is een begin. En wie weet
staan er volgend jaar veertig.'
Vroeger was zij het enige meisje, maar het aantal Nederlandse indoor
skateparken groeit naar de twintig. Kinderen kunnen lessen volgen. De bond
schat dat er zo'n vijfhonderd meisjes in Nederland skaten.
Tijdens het NK spant het erom voor Jacobs. 'Het niveau is echt omhoog
gegaan, jeetje. Zo vet om te zien. Dat hield me ook scherp. Ik moest er hard
voor werken.' Pasgeleden kreeg ze een uitnodiging voor de X Games, het
internationale topevenement van de extreme sporten.
Naar de X Games kijken zes miljoen mensen. En juist dat jonge publiek
hoopt het IOC naar zich toe te trekken. De olympische organisatie ziet haar
kijkers iedere vier jaar meer vergrijzen. Volgens kampioen Douwe Macaré kan
skateboarden het snowboarden van de Zomer Spelen worden. Als de
spectaculaire sport in Tokio.
Toetreding zou het skateboarden een professionelere aanblik geven.
Macaré: 'Als ik op verjaardagen vertel dat ik skateboard, moeten mensen
altijd een beetje lachen. Als ze dan horen dat ik de hele wereld rondreis en
sponsors heb, vinden ze het ineens heel cool. Dat spreekt allemaal voor zich
als skateboarden olympisch wordt.'
Een klein obstakel naar die olympische status kan de blowcultuur zijn, die
onlosmakelijk verbonden is met skaten. Op de Spelen moeten deelnemers
clean zijn. Volgens Jacobs zou het een goed idee zijn als de X Games het
wereldantidopingagentschap WADA uitnodigt. 'Zo van: controleer ons maar.
Nou, en als het misgaat... dan vallen er mensen af. Heel simpel.'

Cultuurdingetje
Toch zijn er ook veel skaters tegen toetreding tot de olympische familie. 'Zij
vrezen dat de skatecultuur verloren gaat', zegt Jacobs. Zo zal het IOC
lichaamsbescherming waarschijnlijk verplicht stellen. De meeste skaters
gebruiken geen helm, en evenmin elleboog- en kniebeschermers. 'Ja, dom
eigenlijk hè, het is een cultuurdingetje, het hoort erbij.'
Het heeft ook een financiële reden. Skatewebsites en -magazines
publiceren de foto's en actiefilmpjes niet als een skater bescherming draagt.
Jacobs moet ook zichtbaar zijn voor haar sponsors. 'Je wilt toch die exposure.'
Zelf is ze groot voorstander van de Spelen. Dan zou ze in samenwerking
met de NOC*NSF kunnen trainen en kans maken op subsidie. Zeker voor de
vrouwen biedt het uitkomst. Echt rondkomen van het skaten kan ze nog niet.
Op dit moment heeft Jacobs drie trainers, haar kleding wordt gesponsord,
evenals haar board. Jacobs: 'Ik drink niet, blow niet en ben op dieet. Ik doe er
alles voor om fit te zijn.'
Maar waar de sponsors van Macaré ook zijn reizen door Europa en naar
Amerika bekostigen, betaalt Jacobs die uit eigen zak. Of door middel van
crowdfunding.
In 2020 hoopt ze dus naar Tokio te vliegen. 'Dat zou heel vet zijn. Het hoeft
niet eens per se als skater. Ik zou graag onderdeel uitmaken van de
organisatie.'
Of als coach van Keet Oldenbeuving, het 11-jarige toptalent, die op het NK
op beide disciplines als vierde eindigt.
Jacobs gelooft heilig in toetreding. 'Als het in 2020 niet gebeurt, dan zeker
in 2024.'

Vijf sporten extra in Tokio?
Skateboarden is een van de vijf sporten die bij de Zomerspelen vanTokio
(2020) olympisch status kunnen krijgen. De andere zijn: sportklimmen,
golfsurfen, karate en softbal/honkbal. De Japanners hebben de sporten
voorgedragen, het Internationaal Olympisch Comité beslist in augustus
welke olympisch worden. Er is ruimte voor circa 500 extra deelnemers. 'Dit
pakket aan sporten bevat zowel traditionele sporten als opkomende, op
jeugd toegesneden evenementen die in en buiten Japan populair zijn', aldus
de Japanse uitleg.

---------------------------

Real-X produceert twee winnaressen NK Pokémon

De Apeldoornse tweeling Lise en Emma Marsan (9 jaar) uit Apeldoorn hebben afgelopen zaterdag in Leiden het Nederlands kampioenschap Pokémon Trading Card Game (TCG) gewonnen met resp. de 1e en 3e plaats. De meisjes spelen elke donderdagmiddag tijdens de officiële Pokémon liga hun kaartspel in Real-X indoor fun-/skatepark & shop op het Zwitsalterrein aan de Vlijtseweg.

Lise en Emma mogen dankzij de behaalde wedstrijdpunten in Augustus (21–23, 2015) naar de wereldkampioenschappen in Boston, Massachusetts, USA om daar mee te doen met het kaartspel in de categorie Junioren. Omdat Lise 1e is geworden, krijgt ze haar ticket betaald door de Pokémon organisatie.

Het wereldkampioenschap Pokémon is een ‘invitation only’ wedstrijd. Pokémon TCG spelers kunnen met het spelen in de officiële Pokémon liga -zoals die in Real-X- en door mee te doen aan de wedstrijden, punten opbouwen en leuke prijzen verdienen. Met het juiste aantal punten kan er mee worden gedaan aan de nationale en internationale wedstrijden.

Er zijn plaatselijke, regionale, landelijke, Europese en wereldkampioenschappen voor zowel het kaartspel (Trading Card Game) als voor de Nintendo videogames (VG) in de categorieën junioren, senioren en masters.

Meer informatie is te vinden op de website van Real-X: www.real-x.org of op www.pokemon-organizedplay.eu

--------------------

Nederlandse Pokemonkaarten Kampioen 2015

Mijn naam is Lise Marsan ik ben 9 jaar en ik woon in Apeldoorn. Ik ben de Nederlandse Pokemonkaarten kampioen geworden in de junior categorie tijdens de Nederlandse Kampioenschappen Pokemon TCG in Leiden (6 en 7 juni 2015) en mijn tweelingzusje Emma deed het ook heel goed zij werd derde. En mijn broer Christian van 11 is 13e geworden bij de senioren.Wij zijn heel blij hiermee, eerste en derde is best knap want de anderen waren erg goed! Wij hebben ook leuke prijzen gewonnen en een uitnodiging om naar Boston in Amerika te gaan naar de Pokemonkaarten wereldkampioenschap.

Groetjes Lise en ook van Emma en van Christian Marsan


(Her)opening REAL-X 17 januari 2015

Na een uitgebreide verbouwing en verhuizing, (her)opende Real-X indoor fun-/skatepark & shop haar deuren op zaterdag 17 januari 2015 op het Vlijtsepark. Voorheen was daar een deel van de Zwitsalfabriek gevestigd. De opening vond plaats om 13.00 uur.
"Het skatepark-gedeelte is vernieuwd en met de beste skateparkbouwers gebouwd", aldus Jolien Westerbroek en David Hornbeck, initiatiefnemers van Real-X. "Zelfs de skatebowl is herbouwd. Dit was onze 5e verhuizing en al die ervaring zit nu in dit nieuwe park. We hebben veel hulp gehad van sponsoren en vrijwilligers, echt fijn en ook nodig! Ondanks het wat kleinere gebouw, hebben we toch de winkel, kantine, opnamestudio, oefenruimtes voor bandjes, gameroom en zeefdruk-/workshopruimte een plekje kunnen geven. We zijn dankbaar voor deze nieuwe kans en hopen hier nu eindelijk definitief te mogen blijven van de gemeente." De skatelessen zijn in februari weer gestart en sindsdien ook op zaterdagochtend (niet meer op donderdagavond).
De Pokémon spelers kunnen er elke donderdagmiddag nog steeds terecht voor hun Pokemon Liga. Het nieuwe adres is: Vlijtseweg 148, 7317 AK, Zwitsalpark Noord, gebouw 54 in Apeldoorn.


oktober 2014

Real-X is gesloten vanwege de verhuizing naar de oude Zwitsalfabriek!
We willen daar in januari 2015 heropenen...


november 2013

Motie ingediend door gemeenteraad voor het behoud van Real-X

De volledige gemeenteraad heeft ingestemd met een motie tegen het voornemen van B&W om 2/3e van onze subsidie te korten. De motie houdt in dat een werkgroep van de gemeenteraad zich gaat buigen over een oplossing voor Real-X. Deze oplossing moet er binnen een halfjaar komen, dus nog voor de zomervakantie. Wij vinden dat Real-X geen oplossing nodig heeft, echter de gemeente heeft geld tekort en wil nog steeds proberen om onze subsidie te verlagen. We hopen dat de intentie van de raad is om een oplossing te vinden die voor alle partijen werkt, ook op de lange termijn en dat we dan eindelijk eens met rust worden gelaten en ons werk kunnen doen.

PROTESTEER MEE !!!
De gemeente wil onze subsidie met 2/3 korten!
Dat betekent dat we weer op straat worden gezet.
En we zijn net verhuisd! Stop deze waanzin en schrijf de gemeente een brief of email.
Vul in elk geval gelijk dit inschrijfformulier in en zet je handtekening voor het behoud van Real-X !


Guinness Wereldrecord hoogste Hippy Jump is verbeterd door Pim! Wat een held!!!

Pim Heijink heeft op zondag 20 januari 2013 het Guinness Wereldrecord Hoogste Hippy Jump op een skateboard met glans verbeterd. Deze stond op naam van Patrick Neal Rushing, USA. In 2011 sprong Patrick 102,87 cm hoog. Pim sprong maar liefst 132 cm op zijn skateboard (dus NIET op een longboard ;-) en verbeterde niet alleen het wereldrecord maar ook zijn eigen record.Pim bedankt! We zijn apetrots op je!

Mijnheer Bonga van notariskantoor Wille heeft ons hier mee geholpen, evenals wethouder Hans Brouwer van de gemeente Apeldoorn en Niels Naber van Burnside. Bedankt voor jullie bijdragen. Supertof !!!

Foto's: Pim springt een wereldrecord Hoogste Hippy Jump op een skateboard. Prachtige foto's exact op hetzelfde moment genomen door Merlijn Spenkelink © (bovenste foto) en Dennis Hamer (onderste foto).

\

Nieuwe bowl ?!
Real-X heeft een bedrag van bijna 7.000,- euro toegezegd gekregen van het Rabobank Cooperatiefonds voor het afbouwen van de bowl. Het is nog niet voldoende om de hele bowl mee te bouwen, maar het begin is er!

Wil jij je eigen bijdrage leveren aan de nieuwe bowl, doneer dan wat op: www.4just1.com/real-x. Ook kleine bijdragen zijn zeer welkom, elke schroef is er eentje ;-)


Jos van der Staaij beklimt de top voor Real-X

Overhandiging sponsorgeld met presentatie tijdens Back To School Party

Op zondag 16 september 2012 begon het schooljaar pas echt, want toen werd er in Real-X indoor fun-/skatepark een Back to School Party georganiseerd. Dat is een jaarlijks terugkerend evenement met wedstrijden, zoals de hoogste sprong over een stapel boeken, een 'game of skate' en een 'best trick'. Ook de prijzen veielen goed in de smaak bij de winnaars.

Op die dag werd in Real-X ook het sponsorgeld door psycholoog Jos van der Staaij overhandigd. Hij heeft op 29 augustus 2012 de top bereikt van de Mont Blanc en met zijn acties maar liefst 1.000,- euro opgehaald voor Real-X. Een geweldige prestatie, met volgens zijn zeggen: "allemaal winnaars".

Jos gaf voorafgaand aan de overhandiging een kleine presentatie van zijn reis in de kantine van Real-X met indrukwekkende dia's en filmpjes van zijn beklimmingen.

Kijk voor een reisverslag van Jos op www.josvanderstaaij.waarbenjij.nu

Of lees hier de aankondiging.


 


FOTO'S
Er staan heel veel foto's op deze site. Bekijk die foto's hier. Hier vind je de ingezonden foto's en de nieuwe foto van de maand.


EXPO
Op dit moment hangt er weer een expositie met mooie foto's van Merlijn Spenkelink in de kantine.

REAL-X TV
1 Nieuwe aflevering van Real-X TV! Bekijk het hier.
In de komende uitzending van Real-X TV kan je weer meer filmpjes op TV Apeldoorn zien!
Real-X TV wordt iedere eerse woensdagavond van de maand uitgezonden door TV Apeldoorn. Je kan de meeste filmpjes hier ook bekijken.
TV Apeldoorn is te vinden op de volgende frequentie: 256,00, kanaal s14+

Vrijwilligers gezocht
We zoeken vrijwilligers van 20 jr of ouder!
Neem contact op met David of Jolien, zie pagina contact.