over real-x

laatste nieuws

schrijf je in !

contact

IN DE KRANT

Stentor - 5 oktober 2018

artikel stentor 10 oktober 2018

peter vroon

9-jarige skateboarder steelt de show bij Real-X Back To School Party

Zondag 2 september 2018

Foto: Peter Vroon - Door Stéphanie Berris

De eerste schoolweek zit er alweer op. Het eerste weekend na de vakantie, werd door Real-X indoor fun-/skatepark & shop op zaterdag 1 september gevierd met een “Back to School Party”. Tijdens dit evenement konden skateboarders meedoen aan verschillende wedstrijden zoals de hoogste sprong (ollie) over een stapel schoolboeken en een ‘best trick’. Wie zelf niet op het plankje durfde te staan, kon natuurlijk ook gewoon komen kíjken naar de halsbrekende toeren in de indrukwekkende skatehal, of een potje poolen of gamen in de lounge.

Hoewel het skateboardfeestje dit weekend met veel evenementen in Apeldoorn moest concurreren, waren er toch heel wat liefhebbers naar het Zwitsalterrein gekomen om te zien hoe de deelnemers hun best deden om met hun skateboard over een steeds hoger wordende stapel boeken te springen.

Jong geleerd…

Als jongste van de skaters vandaag valt de 9-jarige Lennard Pool op. Van helm tot schoenen in zwart gekleed, met een motto op zijn t-shirt dat hij duidelijk naleeft: ‘Try and fail, but don’t fail to try’.
Zijn moeder vertelt dat ze uit Groningen zijn gekomen om hieraan mee te doen. In Groningen is wel een skatepark, maar niet zo mooi en groot als Real-X, vindt ze. Lennard staat pas sinds 2 jaar op een skateboard, maar is duidelijk fanatiek. Hij legt later zelf uit dat hij eigenlijk nog nooit eerder zulke ollies (sprongen) over objecten heeft gemaakt, hij oefent normaal alleen op stoeprandjes. Maar de stapel lager maken voor hem? Daar wil hij niks van weten. Lennard waagt elke sprong, en zijn tricks worden door de andere skaters met gejuich en applaus begroet. Als de stapel uiteindelijk toch echt te hoog voor hem wordt, gaat hij even lekker gamen in de lounge tot de volgende wedstrijd.

88 cm schoolboeken

Uiteindelijke winnaar van de ‘schoolboekenollie’ wordt Mees Groothuis; hij weet met zijn skateboard moeiteloos over een stapel van 88 cm te zeilen. Mees is al sinds de begindagen van Real-X kind aan huis. Nu hij gaat studeren in Eindhoven, is de overwinning in ‘zijn’ skateboardpark een mooie afsluiting. Het einde van zijn hobby is het zeker niet; ,,waar ik ga studeren hebben ze gelukkig ook een skateboardpark”.

Meer dan skaten

Eigenaar David Hornbeck wijst meerdere jongvolwassen skaters aan, die hij hier heeft zien opgroeien. Uit alles blijkt dat David een bijzondere rol vervult hier: hij geeft natuurlijk les, maar Real-X is ook een (h)echte groep. Jongeren kunnen er terecht. David kent ze goed, voelt zich betrokken en praat met ze over veel meer dan alleen skateboards. Real-X is duidelijk niet alleen een skatepark & shop, maar ook een hangout en een thuisbasis voor de jongeren.
Die betrokkenheid krijgt Real-X ook terug, in de vorm van hulp bij lessen en evenementen. Initiatiefnemers David en Jolien zijn voor alles dat zij niet alléén kunnen doen afhankelijk van vrijwilligers. Doordat er echt een groepsgevoel wordt ervaren, hoeft David hier echter eigenlijk nooit om te vragen; bij elke les of evenement staan er skaters klaar om te helpen.

Met de Back To School Party is het nieuwe lesseizoen weer geopend. Apeldoorn kan weer 6 dagen per week terecht bij Real-X voor skateboardlessen, vrij skaten, kinderfeestjes, (card-/)gamemiddagen, jamsessies én het NK Junioren, dat in het weekend van 20-21 oktober in het Real-X skatepark zal worden gehouden.


Apeldoorner pakt wereldrecord Hippy Jump
APELDOORN, 20 januari 2013 - Apeldoorner Pim Heijink heeft het wereldrecord Hippy Jump verbroken. De skateboarder sprong in skatepark Real-X aan de Sleutelbloemstraat over een lat van 1,32 meter om vervolgens weer op zijn door rijdende board te landen.Het oude record stond sinds 2011 op naam van de Amerikaan Patrick Neal Rushing, die tot 102,87 centimeter kwam. Heijink verbrak het record met 30 centimeter. Zijn prestatie krijgt een plek in het World Guinness Book of Records.

Nieuwe skatepark Real-X open

APELDOORN, 18 maart 2012 - Ze popelden om alles uit te proberen, de jongeren die zaterdag het openingsfeest rond het nieuwe onderkomen voor het skatepark van Real-X aan de Sleutelbloemstraat in Apeldoorn bijwoonden.
Nadat waarnemend burgemeester Hans Esmeijer de deur opende, stroomden bijna 300 liefhebbers binnen en ging het los.

Real-X bouwt aan nieuw skatecentrum

Vooral jonge vrijwilligers zijn druk aan de slag in het nieuwe onderkomen van Real-X. foto Cees Baars
Er wordt druk getimmerd in de voormalige bouwmaterialenhandel Formido aan de Sleutelbloemstraat. Vrijwilligers en medewerkers van skatehal Real-X bouwen hier hun skatepark.
Behalve voor de skatebowls, skateramps en andere skateattributen moet de Formidohal ook op andere punten worden aangepast. Want de hal heeft straks ook vijf oefenruimtes voor popgroepen. Die oefenruimtes zitten vlakbij de skatebanen, dus ze moeten goed geluidvrij geïsoleerd worden. Anders staan de skaters te sporten in een bak lawaai van repeterende bandjes.
Het heeft behoorlijk wat energie gekost voordat het pand van Formido gevonden was door de initiatiefnemers van Real-X, Jolien Westerbroek en David Hornbeck. "Eigenlijk hadden we liever wat dichterbij het station gezeten, voor de mensen die ons van buiten Apeldoorn komen opzoeken, maar voor de rest is dit een ideaal onderkomen."
Via Funda hebben ze het pand gevonden. Verhuurder is VOF 7th Avenue.
Real-X hoopt dat de Formido voorlopig volstaat. Sinds de oprichting van Real-X in 2005 is dit het derde onderkomen. Real-X begon in 2005 in de voormalige Spartafabriek aan de Prins Willem Alexanderlaan en verhuisde in 2007 naar de Prinses Beatrixlaan.
"Er zit een kleine clausule in het huurcontract, dat de gemeente over twee jaar kan zeggen dat we ergens anders naar toe moeten, maar ik ga ervan uit dat we hier voorlopig kunnen blijven," zegt Westerbroek.
Op zaterdag 17 maart wordt het skatepark Real-X geopend met een feest met diverse optredens.
Real-X mocht zich presenteren aan de minister van VWS
Op uitnodiging van de Apeldoornse VVD mocht Jolien Westerbroek, bestuursvoorzitter van de stichting Real-X, op 25 februari 2011, vertellen over deze unieke voorziening in Orden, in o.a. het bijzijn van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), mevrouw Edith Schippers. Ook burgemeester Fred de Graaf, wethouder Rob Metz en anderen uit de Apeldoornse Politiek waren aanwezig, naast enkele genodigden die die een bijzondere combinatie hadden gelegd tussen hun onderneming en Sport. De avond vond plaats in het Omnisport Centrum alwaar o.a werd gesproken over de Olympische Spelen, Sport BSO en sport-vakantieopvang voor kinderen, digitalisering in de Sport, Bedrijfsfittness, speelveldjes van de Kraijcheck Foundation. Ook Bas van der Goor, Apeldoorns kampioen volleyballer, hield een mooi pleidooi voor zijn diabetes Foundation. De minster was na afloop zeer tevreden. Zij gaf aan het heel belangrijk te vinden om met de mensen met directe ervaring op sportgebied te spreken. Binnenkort moet zij een belangrijke sportnota schrijven alwaar ook de ideeën van deze avond worden meegenomen. De minster gaf aan dat haar departement een van de weinig is waar wat extra geld naartoe gaat omdat het belang van Sport en Gezondheid voor jong en oud door dit kabinet wordt ingezien.